Druháci, kteří se v prvním školním roce pečlivě seznamovali se čtením a psaním, si dnes již sami přečtou to, co je zajímá. Nastal tak ten pravý čas, aby navštívili Městskou knihovnu Otrokovice a absolvovali slavnostní pasování na čtenáře.
V průběhu čtvrtečního dopoledne přicházeli žáci ze ZŠ T. G. Masaryka, Trávníky i Mánesova do obřadní síně městského úřadu, kde se pasování odehrávalo. Všichni se těšili na příchod královny, starostky města Otrokovice Hany Večerkové, která se pro tuto slavnostní chvíli vybavila královskými šaty s korunou a mečem. Společně s dětmi pak složily čtenářský slib: „Slibuji ve jménu všech básniček, pohádek a příběhů, že se budu o knihy pěkně starat a nebudu do nich psát, kreslit ani je jinak ničit. Slibuji, že budu hodně číst, abych se stal moudrým a vzdělaným člověkem. Slibuji, že pokud budu v knihovně, nebudu po ní běhat a pokřikovat. Slibuji, že půjčené knihy budu vracet včas.“ Poté nadešel slavnostní moment a žáci byli rytířským mečem pasováni na čtenáře, dostali svůj průkaz čtenáře a malou odměnu v podobě záložky a sladkosti. „Tímto aktem se děti staly právoplatnými členy naší knihovny a kromě malého dárečku, který dostaly na místě, mají od této chvíle roční členství v knihovně zdarma. Za spolupráci se školami jsme rádi, protože vtažení dětí do světa knížek touto formou je zajímavé a děti na něj rády vzpomínají i při dalších návštěvách. Do knihovny na nové knížky se těší a to je dobrý základ pro vytvoření dobrých čtenářských návyků,“ míní Veronika Zbíralová, vedoucí Městské knihovny Otrokovice, která pod hlavičkou odboru školství a kultury akci každoročně připravuje. Další návštěva knihovny už bude spojená s povídáním o oblíbených knížkách, fungování knihovny i výhodách čtenářství a členství v knihovně. „Knihy mohou děti vzít do světa pohádek, kouzel, fantastických příběhů a neuvěřitelných dobrodružství. Úkolem nás dospělých je ukázat jim, jak krásné knihy mohou být. Vítám proto aktivitu knihovny, která pasování na čtenáře pořádá každý rok a učí děti mít knihy rád. Vytváření správných a pravidelných čtenářských návyků je pro život velmi důležité. Nejen v počátcích, kdy rozvíjí čtenářskou gramotnost a fantazii, ale i později, kdy je zdrojem cenných poznatků. Zejména v dnešním světě, který je informacemi přehlcený, je schopnost filtrovat důležité a relevantní data velmi cenná,“ uzavřela starostka Otrokovic Hana Večerková.

Slavnostní akt pasování čtenářů probíhá každoročně v rámci Týdne knihoven, do kterého jsou Otrokovice zapojeny a připravují i další akce jako je burza knih nebo besedy se zajímavými osobnostmi.

Další informace:
Lenka Vaculová
tisková mluvčí města Otrokovice