Správné poskytnutí první pomoci může zachránit život, proto je nutné se s jejími základy seznámit již ve školním věku. Městská knihovna Otrokovice, jako oddělení odboru školství a kultury, zorganizovala pro žáky otrokovických základních škol kurz „První pomoc na nečisto“.

V průběhu čtyř hodin se žáci seznamovali s předlékařskou první pomocí u stavů člověka, který je akutně ohrožen na životě. „Vyzkoušeli si například situace, kdy se člověk dusí, je v bezvědomí, krvácí, nebo je třeba jej resuscitovat. Záchranáři mají systém nastaven tak, že čím důležitější záchrana v dané situaci je, tím více si ji žáci procvičí. Celý kurz je tak řadou praktických nácviků a modelových situací,“ přiblížila vedoucí Městské knihovny Otrokovice Veronika Zbíralová.

Tým zdravotníků, který kurz organizuje, vidí obrovský význam v systému přednemocniční péče a zejména v nezbytnosti poskytnutí první pomoci laiky na místě události. „Bez všech lidí pomáhajících na místě, by základní kámen péče selhal. Proto investujeme veškerou svoji energii do zážitkových kurzů, kde vzděláváme širokou veřejnost. Našim cílem je využít potenciál samotných lidí, jejich rukou a získané jistoty v sebe sama. Protože doba než přijede záchranka, se může zdát neskutečně dlouhá. Společně s účastníky kurzu dáváme tomuto času smysl a zvyšujeme šanci na přežití těch, co první pomoc potřebují,“ zdůraznila Kateřina Bořutová, šéflektorka kurzu První pomoc nanečisto.

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice