Městská knihovna Otrokovice zařadila letos do svého programu i připomínku 200. výročí narození Boženy Němcové. Tato česká spisovatelka se narodila v únoru roku 1820. K nejoblíbenějším a nejčtenějším dílům patří prózy Babička, Divá Bára i její pohádky.

V únoru o této osobnosti českých kulturních dějin přijela besedovat se žáky čtvrtých a pátých ročníků základních škol spisovatelka a historička Martina Bittnerová, která je autorkou povídek a popularizačních článků o významných českých osobnostech minulosti. Božena Němcová je jednou z žen, o nichž Bittnerová napsala knihu „Spisovatelky a Eros. Utajené životy velkých českých žen“. Poutavá prezentace s názvem „Barunka – její skutečný příběh“ si získala přízeň žáků, neboť měli příležitost dozvědět se více o osobním životě Barbory Novotné alias Boženy Němcové.

V úterý 21. července 2020 o životě Boženy Němcové klientům otrokovického SENIORU vyprávěla vedoucí knihovny Radka Jarková, která svou přednášku doplnila ukázkami z děl slavné spisovatelky a  také její osobní korespondence.

„Při přípravě harmonogramu přednášek a besed se zaměřujeme zejména na nejmladší generaci a podporu rozvoje její čtenářské gramotnosti. Nezapomínáme ale ani na seniory a každý rok zařazujeme přednášky i pro otrokovické Kluby důchodců a klienty SENIORU,“ dodává Radka Jarková.

Další informace:

Romana Pastuszková

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

pastuszkova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz