Městská knihovna na Baťově bude od 1. 2. 2024 až do podzimu uzavřená.

Nová střecha, okna i moderní interiér. To vše čeká na pobočku městské knihovny na Baťově. V březnu zde bude zahájena rekonstrukce, která přijde radnici na 11,5 milionu korun. S financováním pomůže dotace z Integrovaného regionálního operačního programu EU ve výši 9,8 milionu korun. Kvůli přípravným pracím a stěhování se knihovna návštěvníkům uzavře už v únoru. První návštěvníky přivítá opět na podzim.

Knihovnice proto počítají pro baťovskou pobočku se speciálním režimem. „Lidé si mohou odnést libovolný počet knih s tím, že u takto vypůjčených titulů nebude nutné prodlužovat dobu výpůjčky. Bude prodloužena automaticky až do znovu otevření knihovny. Čtenáři se tak nemusí obávat upomínek. Hlavní pobočka knihovny v budově radnice bude otevřena bez omezení a mohou ji samozřejmě využívat i ti, co dochází na Baťov. Knihy vypůjčené na Baťově zde ale vrátit nemohou,“ upozornila vedoucí městské knihovny Veronika Zbíralová.

Nenápadná budova v centru Baťova projde kompletní přestavbou. Ta přinese nejen zlepšení energetických vlastností, ale také zvýší komfort poskytovaných služeb. Odkaz původní baťovské funkcionalistické architektury ponese i nadále. „Hlavním důvodem pro úvahy o rekonstrukci byl špatný stav střešního pláště. Když se objevila možnost získání dotace, rozhodli jsme se pro kompletní rekonstrukci, která počítá i s vnitřními úpravami,“ uvedla starostka města Otrokovice Hana Večerková.  

Kromě střechy se tak budova dočká výměny dveří i oken, které budou osazeny předokenními žaluziemi. Ty zajistí nejen tepelnou pohodu v letních měsících, ale i vnitřní projekce v denních hodinách.

Vnitřní prostory projdou dispozičními úpravami, které zlepší podmínky pro technické zázemí a přinesou nové možnosti ve funkčnosti celého prostoru. „Moderní městská knihovna má kromě uchovávání knižního fondu plnit především funkci vzdělávací a kulturně společenskou, čemuž bude prostor nově uzpůsoben. Počítáme s vyvýšeným pódiem pro pořádání přednášek, autorské čtení, veřejné projekce, i besedy. K tomu je nutné zajistit také další vybavení jako je projektor a promítací plátno nebo samotný mobilní nábytek, který zajistí variabilitu prostoru. Počítáme také se studijními místy, čtecími zálivy nebo galerijní stěnou,“ doplnila starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Interiér knihovny koresponduje s místem, ve kterém je budova situována. „Objekt, ve kterém knihovna sídlí, byl zbudován v období tzv. ‚baťovského funkcionalismu‘. Tato architektura byla charakteristická použitím režného zdiva, betonu a skla. Cihelný odkaz je i výrazným prvkem fasády objektu. Barevné řešení interiéru pak pracuje se základní barevností, kdy modrá, stříbrná, bílá reprezentují barvy města a cihelný obkladový pásek dodává interiéru potřebnou teplou atmosféru. Zároveň v sobě ponese odkaz tradice původní architektury,“ uzavřel Aleš Doležel z odboru rozvoje města.

Projekt: Rekonstrukce Městské knihovny Otrokovice v místní části Baťov

Termín realizace: 2022 – 2024

Spolufinancováno Evropskou unií v rámci Integrovaného regionálního operačního programu

Výše dotace: 9 818 865,67 Kč

Celkové náklady: 11 552 000 Kč

Další informace:                                              

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice